donderdag 12 augustus 2010

42e ITF Congres : plenaire vergadering

Het einde van het congres nadert. Sinds eergisteren zitten we in de plenaire vergadering. Actualiteitsresoluties wisselden de verslagen uit de secties af. Zo ging een resolutie over UPS (zie vorige post). De voorzitter van de Turkse vakbond deed een oproep tot solidariteit in de strijd tegen deze multinational. Omdat de stakingspiketten een verlies aan inkomen betekenen voor de families die aan de deuren van het bedrijf blijven protesteren tegen het ontslag van de 141 werknemers, werd een warme oproep gelanceerd om een financiële bijdrage te leveren. Vanuit de  ex-FIOST organisaties zullen we dit zeker doen. Dit mag geen precedent scheppen en indien de vakbond dit gevecht verliest, kan het ook onze sociale relaties met multinationals beïnvloeden.

Er stond ook een debat over het belang van sterke vakbonden en duurzaam transport (congresthema) op het programma. "We moeten kijken hoe we de nationale vakbonden kunnen versterken en hoe we een international netwerk kunnen vormen om de multinationals uit te kunnen dagen." zei Voorzitter Howard. "Overheidsuitgaven worden bekritiseerd. We moeten kijken hoe we een wereldwijde campagne kunnen opzetten om bezuinigingen in de openbare dienst te kunnen vermijden."

Gisteren en deze voormiddag behandelen we alle moties (hier na te lezen). We zullen hierover na het congres communiceren. Daarnaast werd de nieuwe voorzitter van ITF verkozen: Paddie Crumlin uit Australië won het van Wilhelm Haberzettl uit Oostenrijk.  





Omdat we na de middag de 17-uur durende terugreis aanvatten, wordt de blog vanuit het ijle Mexico (de stad ligt op een hoogte van 2240 m) afgesloten. Bedankt om onze blog te volgen. We hopen dat jullie de informatie op prijs stelden. 

Groetjes vanuit Mexico

Geen opmerkingen:

Een reactie posten