zaterdag 7 augustus 2010

Mexican wave in Mexico City


Op de terugweg naar het hotel zagen we op het rond punt betogers staan. Verder in de straat stonden op de voetpaden ook betogers opgelijnd. Het verkeer werd echter niet gehinderd maar de politie stond in de zijstraten opgesteld, klaar om op te treden.



Hier moesten we meer van weten. Het waren leden van de SME (Sindicato Mexicano de Electricistas) die op deze wijze protesteerden tegen de privatisering van het overheidsbedrijf Luz y Fuerza del Centro. Het elektriciteitsbedrijf werd omstreeks middernacht op 11 oktober 2009 door de politie en het leger bezet. Enkele uren later verscheen in het Mexicaanse Staatsblad een decreet waarbij het overheidsbedrijf werd opgeheven.
Sindsdien plant SME regelmatig acties om de rechten van de eenenveertigduizend ex-werknemers te verdedigen. Hun protest is intussen uitgegroeid tot een ware sociale strijd tegen de privatisering en de afbouw van de sociale rechten van de Mexicanen.
Door de mondialisering krijgt grootkapitaal vrije toegang tot de overheidsbedrijven met als doel deze te laten privatiseren. We werden onmiddellijk met onze neus op de feiten gedrukt en voelden onmiddellijk aan dat internationale vakbondswerking onontbeerlijk is.

Video met Mexican wave:


Geen opmerkingen:

Een reactie posten