maandag 9 augustus 2010

42e ITF Congres : sectievergadering spoorwegen


De vergadering van de sectie spoorwegen vertrok als een trein. Tijdig en op volle snelheid.
De vele sprekers brachten in hun tussenkomsten verslag uit over de problematiek die ze in hun eigen land ondervinden. Arrestaties omdat aan vakbondswerking wordt gedaan en wanneer je ook nog tot een minderheidsgroep behoort, wordt de vakbondswerking als een terroristische daad gecatalogeerd.

De vele sprekers hadden het over de herstructureringen van de spoorwegbedrijven. De herstructureringen die vooral de privatisering tot doel hebben, is een mondiaal gegeven. De crisis blijkt hier het vliegwiel te zijn. De vertegenwoordigers van de landen waar privatisering al ver is gevorderd, getuigen dat de reizigers en de gebruikers graag terug een kwaliteitsvolle openbare dienstverlening willen.

Wyb Custers (CNV Vakmensen), Luc Piens en Koen De Mey


Veel aandacht ging uit naar de noodzaak om de vakbonden te versterken. Door de liberalisering en privatisering wordt de vastheid van betrekking in vraag gesteld. Rechten van de werknemers doven uit en collega’s worden op nationaal en internationaal vlak tegen elkaar uitgespeeld. 
De arbeidsvoorwaarden moeten verbeterd worden door het organiseren van een sterkere solidariteit, de verbetering van de slechtste arbeidsvoorwaarden, en het lobbyen bij de officiƫle organen die de veiligheidsnormen en arbeidsvoorwaarden vastleggen en controleren.

IJveren voor een duurzaam spoorvervoer is noodzakelijk, het geeft de spoorweg meer kansen. Tot onze verbazing vertelden de collega’s van Noord-Amerika dat daar nog hoofdzakelijk met diesellocomotieven wordt gereden. Dus, werk aan de winkel.

De sectie spoorwegen werd gevolgd door een vergadering over kwaliteitsvolle openbare diensten. We zijn ervan overtuigd dat kwaliteitsvolle openbare diensten fundamenteel bijdragen tot een eerlijke tewerkstelling, de democratie en kwaliteitsvol leven voor iedereen.

Om deze gedachte meer kracht te geven, wordt er van 12 tot 14 oktober een internationaal congres georganiseerd om een charter op te stellen voor “Kwaliteitsvolle openbare diensten – Laten we overgaan tot actie”.  Het werk is nog niet af!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten