donderdag 12 augustus 2010

42e ITF Congres : sectievergaderingen dokkers, zeevarenden en visserij


In 2006 was Pedro Zamorro nog een delegatielid van de havenarbeiders in Guatemala op het congres in Durban. In 2007 werd hij vermoord door huurlingen op weg van de vakbond naar huis. In Costa Rica werden op last van de president de kantoren van de  dokwerkersvakbond verzegeld en de vakbondleiders vervangen door marionetten die naar de pijpen van de regering en werkgevers dansen om de privatisering van de havens mogelijk te maken. Het is maar een greep van de tussenkomsten van de vakbondsleiders uit Centraal en Zuid Amerika. In Mexico zelf worden de vakbonden reeds 20 jaar lang het werken moeilijk gemaakt.

De dokkersbonden kwamen op het congres overeen om de politiek die de voorbije periode het licht zag, verder te zetten onder de leiding van Paddy Crumlin, de gevleugelde vakbondsleider uit AustraliĆ«. De inspanningen rond de GNT’s (Global Network Terminals) worden verder gezet en alle vakbondsleiders worden opgeroepen hieraan mee te werken. Voor ACV-Transcom wordt dit eveneens een belangrijk punt op de agenda.

Paddy Crumlin van de Australische vakbond MUA


De afdeling van de zeelui, tot op heden de belangrijkste van de ITF,  is er zich van bewust dat  selfhandling ook een probleem is van de zeeliedenvakbonden. De dokkers staan dikwijls op de frontlijn om uitbuiting van zeelieden een halt toe te roepen door de schepen van hun eigenaars te boycotten en niet te behandelen. Dit drukkingsmiddel is zeer succesvol en heeft ertoe geleid dat het aantal overeenkomsten dat door ITF inspecteurs wordt afgesloten in de voorbijen 2O jaar groeide van 2000 naar 9000. In deze overeenkomsten wordt steeds de nadruk gelegd dat de bemanningsleden niet kunnen ingezet worden voor taken die door havenarbeiders worden uitgevoerd.

In dit verband is de ratificatie van de “Maritime Labour Convention” zeer belangrijk. Dit internationaal wetsvoorstel van de IAO, die de minimum arbeidsvoorwaarden bepaalt van alle zeelieden ter wereld, zal eind 2010, begin 2011 aan alle voorwaarden voldoen en van kracht worden. Dit betekent dat voldoende landen de conventie hebben omgezet in nationale wetgeving waardoor ze automatisch in alle landen ter wereld juridisch kan worden afgedwongen.



Een zwak broertje bleek onze visserijsectie. Hier blijkt de fut eruit. De ratificatie van de visserijconventie van 2007 zal ook hier een belangrijk actiepunt blijven tijdens de komende 4 jaar. Tevens zal in de komende 4 jaar de vraag worden behandeld of de ITF sectie al dan niet openstaat voor de artisanale vissers die op wereldvlak meer dan 90 % van de visserijactiviteiten voor hun rekening nemen. Op dit ogenblik is hierover niet echt duidelijkheid omdat artisanale vissers in vele gevallen als zelfstandigen worden aanzien. In FIOST was dat geen probleem, in ITF wel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten